Madrid 2011 – Opinii – Dan Tamas

A Doua Intilnire a Eurobaptistilor – aprecieri

Intilnirea slujitorilor Bisericilor Baptiste Romane din Europa cu Uniunea Baptista incepe sa fie un eveniment de referinta in viata Bisericilor ce vorbesc romaneste in alte tari ale Europei.

Anul acesta la Madrid (21-23 oct.) a avut loc cea de-a doua editie a acestui fapt de mare insemnatate pentru credinciosii care au emigrat. Daca in Austria a fost momentul initierii, piatra de temelie a acestei lucrari, Spania a fost momentul consolidarii a stabilirii fundatiei sau fundalului acestor reuniuni.

S-au consolidat relatiile incepute cu un an in urma la Krems. Exclamatii de surpriza si de bucurie. Imbratisari. Saluturi efuzive. Cei prezenti s-au apropiat cu familiaritate unii de altii, cu multe intrabari nascute de dorul avut dupa ce se cunoscusera si se indragisera ca frati de credinta. Fotografia salii mereu alta era o proba a dorintei de a stringe cit mai multe legaturi in timpul insuficient pentru a se pune la zi cu viata fiecaruia.

Necesitatea legaturii fratesti este mai stringenta in conditiile in care Bisericile sunt despartite de sute kilometri uneori de cea mai aporpiata . Sentimentul strainatatii este adinc in persoanele pentru care comuniunea frateasca este o parte semnificativa a vietii lor. Intilnirea unuia care sa te inteleaga ,sa vorbesca limba ta, chiar fara sa se spuna nici un cuvint, ci doar sa te priveasca, sa te asculte si sa dea din cap, devine in aceste conditii o terapie necesara. Sentimentul glacial al singuratatii incearcat de majoritatea pastorilor romani din Occident este topit astfel in caldura legaturii fratesti experimentate de fiecare data cind te intilnesti cu unul care trece (sau a trecut deja) prin locul in care esti tu . Inca din Austria fratele Oti Bunaciu (presedintele Uniunii) a afirmat ca scopul principal al acestor adunari este acela al partasiei si asta pentru ca s-a facut un diagnostic corect al necesitatilor celor ce slujesc in Bisericile diasporei.

S-au subliniat importanta modalitatilor de comunicare si de informare a vietii eclesiale a acestor comunitati de credinciosi. Pagina web www.eurobaptisti.eu ce functioneaza de aporape un an constituie un inceput bun. Potentialul ei a fost prezentat si daca se va acciona in consecinta acest site poate deveni o unealta foarte utila in contextul distantelor si a mobilitatii populatiei in actuala Europa. Pentru a informa, pentru a cunoaste harta adunarilor fratesti si pentru a face posibil accesul la inchinarea oricarei Biserici locale s-au oferit pasi clari prin care site-ul respectiv sa contituie o platforma cit mai completa si eficienta pentru orice credincios baptist roman aflat in strainatate.

S-a continuat valorificarea timpului acestei intilniri prin expunerea unei tematici relevante vietii Bisericii din afara tarii.

S-a inteles rostul organizarii acestor momente de catre Uniunea Baptista Romana in colaborare strinsa cu o Biserica locala. Adunarea respectiva este incurajata prin prezenta atitor slujitori duhovnicesti din atitea parti ale continentului. La rindul lor participantii sunt inspirati de lucrarea Bisericii locale care ofera raspuns direct sau indirect multor intrebari cu care acestia vin.

S-a stabilit necesitatea unei reuniuni anuale in urma aprecierii acestor rezultate. Londra va fi urmatorul loc la anul pe vremea asta. Pina atunci va spunem la tuturor: Dumnezeu sa va aiba in sfinta Lui paza

Dan Tamas, Barcelon, Prezbiter

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.