Krems 2010

În luna Octombrie a anului 2012, sub titlul “Evanghelizarea – credința transpusă în practică,” s-a desfășurat în capitala Angliei – Londra, cea de a treia conferință pan-europeană a românilor baptiști din diaspora. Au fost prezenți președintele cultului, fr Otniel Bunaciu; rectorul Institutului Teologic Baptist din București, fr Daniel Mariș; pastorul bisericii baptiste „Golgota” din Constanța, fr Daniel Fodorean și un reprezentant Asociației Baptiștilor Români din America și Canada. Lucrările prezentate au fost intitulate: „Biserica locală ancorată în comunitate” (Otniel Bunaciu); „Dezvoltarea unei viziuni evanghelistice pentru biserica locală” (Daniel Mariș) și „Biserica și Evanghelizarea într-o cultură în schimbare” (Daniel Fodorean).

Din partea bisericilor baptiste române din diaspora europeană au fost prezenți mai bine 40 de păstori și slujitori ai bisericilor din 7 țări europene, reprezentând peste 20 de biserici. Contribuția acestora s-a concretizat prin exemple specifice prezentate în cadrul conferinței. Acestea exemple au avut rolul de a încuraja participanții la o implicare concretă în problemele spirituale și sociale a societății țării care îi găzduiește. De aceea, frații din Austria au explicat faptul că în cartierul unde este localizată biserica română s-au organizat mai multe activități de prezentare a evangheliei iar în sediul bisericii române s-a decis organizarea de servicii regulate în limba germană, destinate austriecilor. Aceste eforturi au fost încununate de succes materializat prin botezul a doi localnici. Frații din Spania au prezentat lucrare socială și de plantare de bisericii pentru care lucrează împreună cu frații spanioli și prin care săptămânal distribuie hrană la aproape 5000 de persoane nevoiașe. În același timp, am auzit cum biserici noi au fost plantate datoirită evenimentelor de evanghelizare organizate de frații români împreună cu frații spanilor, în stradă și parcuri. Mai mult, frații din Anglia ne-au explicat cum frații români din biserică lor oferă găzduire persoanelor fără adăpost pe care le identifică în orașul Londra. Găzduirea are loc în casele românilor pe o perioadă de câteva luni, și astfel, aceștia au posibilitatea atât să prezinte evanghelia cât și să facă ucenicizare cu cei care doresc să-L urmeze pe Mântuitorul nostru. De altfel, toți participanți a avut prilejul de a împărtăși celorlalți modul în care Dumenzeu lucrează în bisericile lor, în cadrul discuțiilor tematice ale conferinței. Aceste discuții sunt o bucurie pentru cei care au ocazia să participe la aceste conferințe. De aceea, ne rugăm ca Dumnezeu să continue lucrare începută în viețile noastre dar și în locațiile unde de aflăm fiecare.

Încurajați de lucrare pe care o face Dumenzeu printre românii baptiști din diaspora europeană, și la invitația fraților din Italia, s-a decis ca urmatoarea conferință să fie orgnizată în ultimul sfârșit de săptămână a lunii octombrie 2013, în Torino, Italia.

Slujim împreună,
Alexandru Vlașin
Coordonator Departament de Misiune,
Uniunea Bisericilor Crestine Baptiste din România
www.uniuneabaptista.ro, misiunebaptista@gmail.com