Krems 2010 – Opinii – Dan Tamas

“Catre cei ce traiesc ca straini, imprastiati…”

Excelent, extraordinar, entuziasmant, emotionant, edificator erau citeva din calificativele care se auzeau pe holul Bisericii Baptiste din Krems- Austria in zilele de vineri, simbata si duminica, 22-24 octombrie.

Cei 45 de paritcipanti ce reprezentau Biserici Baptiste Romane din Europa de Vest erau realmente impresionati de gestul plin de sensibilitate al Uniunii Baptiste din Romania, prin vocea lui Otniel Bunaciu, de a-i cauta pentru a-i stringe in dragostea frateasca. In definitiv acesta a fost scopul principal a intilnirii recuperarea partasiei intrerupte si stabilirea unor linii de comuniune frateasca.

Resprezentanti ai Bisericilor din Irlanda, Anglia, Germania, Austria, Cehia, Italia si Spania s-au cunoscut si au avut ocazia sa vorbesca despre „mununile lui Dumnezeu” pe care le-au vazut. Cadrul a fost unul de exceptie originea Bisericii Baptiste Romane din Krems vorbind intr-un mod inechivoc despre puterea si marimea Dumnezeului nostru.

Prezentarea facuta fiecarei din cele 25 de Biserici care au raspuns invitatiei a fost startul pentru interactiunea partasiei crestine din zilele ca au urmat. Un plus de emotie l-a dat intilnirii prezenta celor patru frati din Cehia. Frati care sunt pastori in Biserici de limba ceha dar care slujesc potrivit practilor baptistilor romani deoarece intoarcerea lor la Dumnezeu pe pamint romanesc nu a fost stearsa in ciuda a peste 25 de ani traiti in Cehia. Chiar daca nu erau reprezentanti ai Bisericilor Baptiste Romane, fratii acesti nascuti in clisura Dunarii doreau o comuniune cu fratii romani de la care au cerut sprijin in lucrarea de marturisirea cuvintului in Cehia, tara care se declara aproape in totalitate atee in Europa.

O nota aparte in prezentarea adunarilor Baptiste a fost prezentarea Bisericilor din Spania. Vorbind print-o unica voce Comunitatea Bisericilor Baptiste Romane din Spania a dat un exemplu de unitate subliniat si de Otniel Bunaciu. Presedintele UBR.

Timpul petrecut a fost directionat si intr-un sens practic in dezbateri pe grupuri mici pe diferite teme moderate de frati cu mare experienta in lucrare: Otniel Bunaciu- Consolidare: UBR si Diaspora , Corneliu Boingeanu – Misiunea factor de unitate, Nelu Pascut – Experienta romanilor din SUA si Canada, Cornel Prejban- Experienta adunarii locale. Rezultatele acestui mod de dialog a facut sa fie modificat programul initial pentru a repeta atelierele in asa fel incit fiecare sa poata participa la cel putin doua din cele organizate.

Organizarea a fost „nemteasca” in orar, in cazare si masa nu a fost scapat nici un detaliu dar am consatat si un plus pe linga eficacitatea germanica am fost ospitalitatea romanesca oferita de Biserica din Krems.

Rezultatele sunt multiple si se pot enumera dupa diverse criterii. UBR a facut o invitatie Bisericilor Baptiste Romane de a relua partasia cu fratii romani prin statutul de membru asociat pe care Unuinea poate sa il ofere adunarilor crestine ce nu locuiesc pe teritoriul Romeniei.

S-a hotarit o urmatoare intilnire in toamna anului viitor la Madrid. Au fost strise datele Bisericilor pentru a le unifica intr-o baza de date unica pentru facilizarea legaturii fratesti pan-europene. UBR s-a oferit a da raspuns in masura posibilitatilor ei nevoilor locale sau zonale in ce priveste formarea de lucratori sau studierea unor doctrine prin organizarea unor cicluri de expuneri ca raspuns dat nevoilor Bisericilor si la solicitarea acestora.

Finalul a fost slemn si apoteotic. In inchinare impreuna cu Biserica din Krems fiecare slujitor a fost motivat sa se rededice Evangheliei pentru ca nimeni nu va crede daca nu va auzi si daca nu i se va vesti si daca nu se va duce cineva sa ii vesteasca …chemarea la slujire a fost simtita de orice inima ca batea in sala.

Multumim Uniunii pentru o astfel de initiativa. Multumim departamentului de Misiune pentru organizarea cestui eveniment alaturi de fratii din Krems. Mai presus de acestea „multumiri fie aduse lui Dumnezeu” pentru ca a „surpat zidul” care ne despartea si a pus toate lucrurile impreuna si a dat binecuvintarea Sa peste aceasta fericita revedere.

consemneaza Dan Tamas

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.